Parkfemkampen

På 1940-talet anordnade Stockholms parklekar en årlig tävling i femkamp under namnet Parkfemkampen. Finalen 1942 ägde rum på Haga och en av de som följde tävlingarna där var den trettonårige Börje Dorch. Att tävlingarna togs på allvar visade att självaste Prinsessan Sibylla var prisutdelare det året. Börje imponerades av vad han såg och bestämde sig för att ställa upp i nästa års tävlingar. Så året därpå anmälde sig Börje och hans kamrater till parkfemkampen. De tävlade för parkleken i Björns trädgård som låg vid Medborgarplatsen på Södermalm. 

Enligt Börje själv bestod denna femkamp av hinderlöpning, att kasta en tygpåse med ärtor igenom olika stora hål på en trätavla som föreställde en gubbe (Det fanns hål för ögon, näsa och mun. Lättast var det att kasta påsen genom den stora halvmånformade munnen och knepigast var ögonen som naturligtvis då gav högst poäng), hopprep, pilkastning och en sista gren som Börje inte kommer ihåg. 

Final i Parkfemkampen i Vasaparken. Den individuella mästaren Börje Dorch, Björns Trädgård, till höger och Solveig Hagman, Stigbergsparken, spurtar i mål i hinderlöpningen. Fotografiet togs den 25 augusti 1943 av en okänd fotograf.

Det gick så bra för Börje att han vann 1943 års Parkfemkamp och fick en silverbuckla som första pris. Tyvärr var inte prinsessan Sibylla på plats men Börje var stolt ändå. Tidningarna var emellertid där med sina journalister som skrev och fotograferade om denna händelse. Nya Dagliga Allehanda hade nästan en helsida om tävlingarna. Börje blev fotograferad och dagen efter fanns han med i ett reportage i Nya Dagliga allehanda.

Björns trädgård i hörnet mellan Götgatan och Tjärhovsgatan med en av Stockholms första plaskdammar. Medborgarhuset var ännu inte byggt på andra sidan Götgatan. Det huset stod klart först 1939 och låg vid Södra Bantorget som platsen ursprungligen hette. Nu bytte torget namn till Medborgarplatsen och samtidigt fick tunnelbanans stationsnamn nytt namn. Foto: Gunnar Lundh 1936

Björns trädgård med sin plaskdamm och nu med Medborgarhuset i bakgrunden som det såg ut under 1940-talet. Foto: Lennart af Petersens